W 2013 ukończyłam kurs dietetyki leczniczej i profilaktycznej według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Wiedza dotycząca leczniczych właściwości pożywienia była do niedawna wykorzystywana i wysoko ceniona w naszej kulturze, lecz wyparła ją moda na fast food. Porada dietetyczna polega na przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu: sen, trawienie, gospodarka płynami (diureza, pocenie, pragnienie) witalność, temperament, menstruacja, bóle, ciepłota ciała, sprawność narządów zmysłów.
Na tej podstawie można ustalić który narząd należy wzmocnić by uzyskać równowagę w organizmie. Zalecam rodzime produkty dostępne w większości sklepów. Produkty spożywcze traktowane są jako łagodne środki terapeutyczne, ważna jest termika potraw, stosowanie w przepisach 5 smaków: słodki, słony, ostry, gorzki, kwaśny. Dietetyka z greckiego „sztuka życia”.
.